Teräsritilä – järkevä valinta satamiin

Ruotsin länsirannikolla sijaitsevan Grötvikin sataman laitureihin on valittu Welandin teräsritilät. Ja valintaan on monta hyvää syytä.

– Ritilöillä on monia etuja satamassa, jossa sää- ja tuuliolosuhteet ovat jatkuvasti haastavat, sanoo Joakim Stare. Hän on Grötviks Segelsällskap -pursiseuran puheenjohtaja.

Hän kertoo, että voimakkaat tuulet ja myrskyt nostavat sataman vedenpintaa merkittävästi, usein parikin kertaa vuodessa ja joskus niin paljon, että laiturit jäävät kokonaan veden alle. Hän on kiitollinen, siitä, että puulaitureiden sijaan on valittu teräsritilät. Laiturin vaurioitumisriski on mahdollisimman pieni, kun vesi virtaa ritilöiden läpi sen sijaan, että se aiheuttaisi laituriin kohdistuvaa painetta ja nostovoimaa.

– Paino ja läpäisevyys ovat ritilän suuria etuja verrattuna puiseen laituriin, joka nousee ja pahimmassa tapauksessa vaurioituu aaltojen voimasta, sanoo Joakim. Hän kertoo, että Grötvikin sataman ritilälaiturit ovat olleet paikoillaan jo varmaan viisitoista vuotta.

– Emmekä vaihda niitä vielä pitkään aikaan, hän lisää.

Laituri, joka kestää pidempään

Puulaiturit, jotka ovat jatkuvasti alttiina vedenkorkeuden vaihteluille ja aalloille, voivat vaurioitua nopeasti. Ja toisin kuin puu, joka vaatii säännöllistä puhdistusta ja suojakäsittelyä, teräsritilä vaatii vain vähän huoltoa ja kestää hyvin korroosiota.

– Ritilän pinta antaa hyvän pidon. Ja koska vesi ei keräänny sen päälle, liukastumisvaara pienenee. Me kaikki tiedämme, miten liukas puulaituri voi olla märkänä ja vältymme ongelmasta nyt kun meillä on teräsritilät.

Julkaistu: 2024-07-04